De I-Focus-School

Op de I-Focus-School leer je je aandacht te richten op je binnenwereld en te luisteren naar wat er speelt in een bepaalde situatie in je leven of in je werk. Je binnenwereld is rijk en intelligent en wil graag gezien, gehoord en gevoeld worden, elke keer weer. Door heel bewust je aandacht te richten op je binnenwereld, krijg je inzicht en kun je daarnaar handelen en sta je sterker in de buitenwereld. Vanuit een dieper niveau kun je expressie geven aan je inzichten en wat belangrijk is volgens jou, heel bewust en vol zelfvertrouwen. Je binnenwereld en buitenwereld werken meer samen, evenals je hoofd, hart en ziel en dat voelt goed in je lijf. Vanuit die verbondenheid en kracht werk je makkelijker samen met anderen. Op de I-Focus-School leer je ook hoe je in de buitenwereld met anderen samenwerkt en communiceert. Hoe ga je met elkaar in gesprek, hoe bepaal je hoe je de doelen gaat bereiken, hoe leer je luisteren naar elkaar, hoe deel je je ideeŽn met elkaar, hoe ga je om met gedoe, hoe kun jij het beste jezelf zijn en de anderen ook, co-creŽer je samen iets nieuws.
Vanuit deze visie heb ik, Ria van Hage, de I-Focus-School opgericht en verzorg ik workshops, cursussen en opleidingen aan particulieren, teams, bedrijven en ZZPíers op het gebied van:

 • Focusing, luisteren naar je lijf en je binnenwereld voor ruimte, inzicht en actie in de buitenwereld
 • Opstellingen (Persoonlijke en Organisatie), inzicht en balans in de onbewuste dynamieken
 • Coaching en Counseling, vragen voor persoonlijke en of professionele ontwikkeling
 • Inspiratie & Empowerment, om Ė weer - in je kracht te komen en te blijven
 • Individuatie, Levensloop- en loopbaanontwikkeling: wie ben je, wat kun je, wat wil je?

Focusing

"Focusing of ook Focussen" is aandacht geven aan iets van binnen dat nog onduidelijk is en waarvan je toch kunt voelen dat het hoort bij iets in je leven of bij een bepaalde situatie. Als je bij dat 'iets' stilstaat op een benieuwde, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich te ontvouwen en iets nieuws te laten ontstaan. Het geeft inzicht en helderheid en dat geeft een sterk gevoel in je lijf. Door je lijf, hoofd, hart en ziel samen te laten werken. Behalve inzicht leidt dit meestal ook tot opluchting en ruimte, waaruit actie en handelen voortvloeit.

Focusing is "ontdekt" door Gene Gendlin, hoogleraar psychologie en filosofie aan de universiteit van Chicago. Gendlin deed onderzoek naar de succesvolle cliŽnt, Ďwat maakt dat mensen baat hebben bij psychotherapie?Ē Hij ontdekte dat bij mensen die van binnen checkten wat ze zeiden meer leek te veranderen dan bij anderen. Gendlin heeft dit proces verder onderzocht, het ĎFocusingí genoemd en het zo beschreven dat het ook aan anderen geleerd kan worden. Over de hele wereld wordt deze methode toegepast.

Voor je persoonlijke innerlijke en professionele groei!

Focusing voor in het alledaagse leven of om het te integreren in je werk: de kracht van Focusing! In een uitgebreid programma-aanbod van een lezing of kennismakingsworkshop, basiscursus van 3 dagen of in een aantal privť sessies leer en ervaar je wat Focusing is en doet. Focusing helpt je je eigen kracht te voelen, je lijf helpt je je bewust te maken van wat je werkelijk wilt en wijst je de weg hoe om te gaan met iets wat je daarvan weerhoudt.

Je maakt contact met je kern, innerlijke drijfveren en eigenschappen, je leert jezelf kennen en met zelfvertrouwen jezelf uit te spreken. En vervolgens kun je gaan verdiepen. Professionele begeleiders leren Focusing zelf toe te passen en het vervolgens te integreren in hun werk. Voor Focusing in bedrijven en organisaties is er een speciaal aanbod, met als doel meer concentratie, meer rust, meer creativiteit, zelfbewuste beslissingen en prioriteiten te stellen. Dit komt het welbevinden, resultaat en de samenwerking ten goede.

Voor als je wilt lezen over Focusing

 • Focussen, gevoel en je lijf, Eugene Gendlin
 • Focusing, Eugene Gendlin (Amerikaanse versie)
 • De kracht van focussen, een praktische gids, Ann Weiser Cornell
 • The Power of Focusing, Ann Weiser Cornell (Amerikaanse versie)
 • Tijd voor de ziel, Mia Leijssen
 • Experiëntiële en kortdurende therapie geïntegreerd, Bala Jaison
 • Focussen, de kracht van innerlijk luisteren, Erna de Bruijn (2014)
 • Your Body Knows The Answer, David I. Rome (Amerikaans, 2014)